Bijlmer Bajes

Woensdag 8 mei 2019.


Met 16 personen gingen we richting Amsterdam Bijlmer Bajes. Na een kop koffie kregen we een rondleiding van de gids en oud-cipier Teun. Hij kon boeiend vertellen over wat zich allemaal heeft afgespeeld in de Bijlmer Bajes. De Bijlmer Bajes is een huis van bewaring, dus geen gevangenis. De personen die daar vastgehouden werden moesten nog voor de rechter komen.


Het gedeelte waar wij werden rondgeleid bestond uit onder andere de verdieping waar een hotel gemaakt is na de sluiting. Het enige gedeelte met wat kleur. De rest is grijs en grauw en erg veel beton. De cellen zijn klein, vooral de cellen waar ze zaten voordat ze naar de verhoor gingen.

Verder zijn we nog op een luchtplaats geweest en daar was het net zo grijs. Daarna nog in de kelder van het complex met alle leidingen, het enorme aggregaat en de atoomkelder. 

Voordat we een broodje gingen eten kwamen we nog langs de ‘Wall of Fame’ met foto’s van beroemde cq beruchte gevangenen. Ook kon je in deze ruimte zien hoe er drugs en telefoons naar binnen werden gesmokkeld.
Uiteindelijk was het wel erg fijn om weer naar buiten te kunnen. Oh ja, gelukkig ging Hans ook weer mee terug.

verslag en foto’s: Tineke